środa, 14 września 2016

Ciasteczka Owsiane

Te płaskie szczęścia są chyba takim wypiekiem, który nigdy mi się nie nudzi. W internecie oraz w książkach kucharskich możemy znaleźć milion przepisów na ciasteczka owsiane. Osobiście wypróbowałam ich wiele, ale w końcu tak zmodyfikowałam składniki, że doszłam do własnego ideału.


Potrzebujemy:
-450 ml mleka sojowego
-2 szklanki mąki(w moim przypadku pszenna wymieszana z mondaminem)
-3 jajka
-1,5 szklanki płatków owsianych
-0,5 szklanki płatków ryżowych błyskawicznych
-3 łyżki miodu
-łyżeczka cukru wanilinowego
-4 łyżki roztopionego masła
-solidna szczypta proszku do pieczenia
-solidna szczypta sody oczyszczonej
-szklanka ulubionych dodatków(suszone owoce, orzechy, płatki, wiórki, co sobie wymarzycie :))
-łyżka cynamonu/kakao/siemienia lnianego


Jak wykonujemy?
Magiczny przepis jest pozbawiony trudności. Płatki owsiane oraz ryżowe zalewamy lekko podgrzanym mlekiem sojowym(ja używam do tego zazwyczaj minutowej wizyty w mikrofalówce, ale można również poradzić sobie rondelkiem) i pozostawiamy do napęcznienia. Kiedy będą gotowe mieszamy dokładnie z listą wyżej podanych, pozostałych składników. Masę rozkładamy na papierze do pieczenia formując z niej kuleczki, które następnie rozpłaszczamy delikatnie przyciskając. Tak przygotowaną surową wersje ciasteczek posypujemy cynamonem lub kakao oraz siemieniem lnianym, a następnie wrzucam do piekarnika. Pieczemy na termoobiegu w temperaturze 160○C. Jeśli chodzi o czas osobiście wyjmuje zawsze na oko. Z tej przyczyny iż wiadomo, że każdy piekarnik piecze inaczej. Ale ogólnikowo mówiąc trwa to zazwyczaj około 20 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz