Narodziła mi się w głowie myśl na zrobienie czegoś za wiele niewymagającego.
Tak oto chłodzi się od dłuższej chwili w mojej lodówce i zawita też tutaj.
Mamusiny przepis na najszybszy i najsmaczniejszy w świecie blok czekoladowy
Składniki:
-kostka masła
-pół szklanki wody
-5/6 łyżek kakao
-2 szklanki cukru
-0,5 kg mleka w proszku
-bakalie i pokruszone herbatniki(ilość wedle uznania)
Jak przygotowujemy?
Masło roztapiamy wraz z wodą w rondelku. Dodajemy kakao i cukier. Następnie mieszamy. Kiedy masa będzie gładka i jednolita zdejmujemy z ognia. Po upływie około 5 minut dodajemy porcjami mleko i intensywnie mieszamy(im więcej mleka, tym więcej siły trzeba użyć, ale można ułatwić sobie sprawę, mianowicie podlewać masę odrobiną mleka w postaci płynnej).Do gotowej masy dodajemy herbatniki i bakalie. Ponownie intensywnie mieszamy.
Masę wykładamy do tortownicy bądź keksówki. Wkładamy do lodówki na przynajmniej dwie godziny. Dobry plan to pokrojenie bloku jeszcze przed włożeniem do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz