piątek, 3 lutego 2017

Blok czekoladowy

Uwaga! #NOTHEALTHY
Narodziła mi się w głowie myśl na zrobienie czegoś za wiele niewymagającego. 
Tak oto chłodzi się od dłuższej chwili w mojej lodówce i zawita też tutaj.

Mamusiny przepis na najszybszy i najsmaczniejszy w świecie blok czekoladowy

Składniki: 

-kostka masła
-pół szklanki wody
-5/6 łyżek kakao 
-2 szklanki cukru
-0,5 kg mleka w proszku
-bakalie i pokruszone herbatniki(ilość wedle uznania)

Jak przygotowujemy? 

Masło roztapiamy wraz z wodą w rondelku. Dodajemy kakao i cukier. Następnie mieszamy. Kiedy masa będzie gładka i jednolita zdejmujemy z ognia. Po upływie około 5 minut dodajemy porcjami mleko i intensywnie mieszamy(im więcej mleka, tym więcej siły trzeba użyć, ale można ułatwić sobie sprawę, mianowicie podlewać masę odrobiną mleka w postaci płynnej).Do gotowej masy dodajemy herbatniki i bakalie. Ponownie intensywnie mieszamy. 
Masę wykładamy do tortownicy bądź keksówki.  Wkładamy do lodówki na przynajmniej dwie godziny. Dobry plan to pokrojenie bloku jeszcze przed włożeniem do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz